• Bild
  • Stäng
$Template.Join('', $allProductImages)
När du ska köpa en skateboard kan du antingen köpa en komplett skateboard eller själv välja ut delar för att bygga ihop en bräda som är skräddarsydd efter din åkstil och vad du gillar. För att hjälpa dig på traven har vi satt ihop denna guide, och du är alltid välkommen till Hollywoods markbutiker i Stockholm och Göteborg – på Hollywood hjälper vi dig att välja ut delar och montera ihop en skateboard som passar just dig och din åkning!

Brädan

Storlek: Bredden på skateboarden är viktigare än längden, vanligaste storlekarna är 7,75-8,5" (tum). Det som är viktigt med bredden är att du känner att dina fötter får plats på brädan, att du kan stå stadigt. I övrigt är storleken och formen på brädan en smaksak, du brukar hitta vilken storlek du föredrar allt eftersom att din åkning förbättras. Brädor har även lite olika längd, men längden är oftast anpassad efter brädans bredd och har inte jättestor betydelse för åkningen.

Tips för barn: För barn i åldrarna 5 – 10 år som ska åka skateboard för första gången passar juniorbrädor med en bredd mellan 6,4 och 7.4", lite beroende på barnets längd och skostorlek. Det är vanligt att behöva gå upp i storlek på brädan allt eftersom åkningen förbättras.

Formen: Konkav är skålningen på brädan och varierar mellan medium eller hög/djup (steep) konkav. I regel ger djupare konkav mer fäste, men vad just du föredrar är individuellt. Man brukar hitta sin favorit form efter man har provat de olika varianterna.

Nos och tail: Det som är fram kallas nose, och bakdelen kallas tail. Oftast är nosen större än tailen, men på många brädor är både nose och tail lika stora, så kallat "twin".

Truckar

Truckarna är en viktig del av brädan då det är de som främst påverkar känslan i åkningen. Det är truckarna som håller hjulen på plats och gör att skateboarden svänger.

Storlek: När du ska välja storlek på truckarna är det viktigt att du väljer rätt bredd till brädan. Vi skriver ut varje trucks individuella storleksguide och då kan du se vilken bräda som passar till vilken bredd på truckar. Du hittar informationen inne på respektive produkt.

Bushings: Bushings (bussningarna) som sitter i trucken kommer generellt i tre olika hårdheter; mjuk, medium och hård. Det är dina bushings som ger trucken fjädring och gör att brädan svänger. När du köper truckar är det oftast medium-bushings monterade på, och denna hårdhet passar generellt bra för de flesta åkare.

Hjul

Storlek: De vanligaste storlekarna på hjul är 50–54 mm, och storlekar från 54 mm och uppåt räknas som stora hjul på en skateboard. Om du åker mycket street är storlekarna 50–53 mm vanligast och en bra storlek att börja med. Åker du mycket ramp/bowl är större hjul, 54 mm och uppåt, vanligt för att få mycket fart.

Hårdhet: Hjulens hårdhet påverkar grepp och rullförmåga, ju hårdare hjulen är desto snabbare rullar de, och ju mjukare de är desto bättre greppar de och dämpar vibrationer. Hårdheten mäts i durometer och brukar ligga mellan 90a och 101a durometer. Street-skatare brukar föredra lite hårdare hjul och parkåkare brukar föredra lite mjukare hjul. Gillar man att bara cruisa rekommenderar vi 80a-90a. Men precis som mycket annat inom skateboardåkning är detta individuellt!

Bredd: Ju bredare hjulen är desto mer fäste får du, då kontaktytan med marken blir större. Smalare hjul innebär mindre fäste men också att det blir lättare slidea. Det kan därför vara värt att experimentera med hjulstorlekar och bredder för att hitta sin favorit.

Kullager

Abec är ett mått för precisionen i kullagret, och säger hur bra kullagren är på att omvandla den energi som läggs på dem till fart. Vanligaste abec skalan är 3-9 och ju högre abec-siffra desto högre precision. Abec säger dock inte något om andra viktiga komponenter som spelar roll för bra "rull". Material och kvalité på hjul och hur noga du är med att smörja kullagren och hålla dem borta från smuts och fukt, är minst lika viktigt. Alla varumärken använder sig inte av abec-måttet på sina precisionskullager, ett exempel på det är Bones som gör hållbara kullager med hög precision.

Griptape

Griptape är en sandpapper-liknande tejp som sätts fast på skateboardens ovansida för att ge fötterna fäste, ett måste för att kunna åka. Griptape ingår alltid när du köper en bräda hos på Hollywood. När du handlar i våra markbutiker får du hjälp av oss att sätta på den på brädan. Griptapen är tålig och håller i regel lika länge som själva brädan.

Kompletta skateboards

Vi har även ett stort utbud av kompletta skateboards som redan är färdigmonterade - perfekt för nybörjaren! Så är du sugen på att testa på skateboard. varför inte prova våra egen högkvalitativa brädor? Den finns i fyra storlekar 7.5", 7.75", 8", 8.25" och passar alla från nybörjare till goda åkare.

Skötselråd

På Hollywood säljer vi utvalda märken av god kvalité, att köpa din skateboard hos oss är en bra start för en långlivad skateboard. Här kommer några skötselråd för att din bräda ska hålla länge..
Åk inte utomhus när det regnar/snöar eller är blött ute.

Ta hand om griptapen genom att alltid ha rena skor.

Gör rent och smörj in kullagren då och då för att de ska hålla längre. På Hollywood hittar du passande smörjmedel bland tillbehören.

Förvara brädan inomhus och gärna borta från element och fönster då temperaturskiftningar kan göra att brädan vrider sig och blir skev.

Du får vad du betalar för. Skateboards görs generellt av lönnträ (maple) men kvalitén på trädslaget kan variera, och därav priset på brädan. Det finns även lite dyrare brädor som har glasfiber- eller carbon-inlägg som gör brädan extra hållbar och ger mer pop.

Vi rekommenderar att använda hjälm, det finns dessutom handledskydd, knäskydd och armbågsskydd som vi framförallt rekommenderar till nybörjare och för åkning i stora ramper, se våra olika typer av skydd på här!

Ordlista:

Shape - betyder formen på brädan. Nu är den vanligaste s.k. popsicle (glasspinne) som är mer rak. Sedan finns det pool shapes och reissues, de är oftaste bredare och har en annorlunda form inspirerad av skateboardens tidaga år på 70- och 80-talet.

Konkav - är skålformningen på brädan och kan variera.

Nose - är fram på brädan och ofta större än tail.

Tail - är bak på brädan.

Pop - är studsen i brädan och materialet. En bra pop i brädan gör att du för bättre gensvar och höjd i dina tricks. Det är när pop'en försvinner som brädan "tar slut" och det är dags att köpa ny, inte hur repig den är undertill.