• Bild
  • Stäng
$Template.Join('', $allProductImages)
Nedan finner du information som hjälper dig att välja vilken longboard som passar dig bäst. Det viktigaste när man köper en longboard är längden. Detta skiljer mycket brädor emellan och påverkar åkningen en hel del.

Längden.

Man kan dela upp brädorna i tre kategorier:

Korta brädor, -90cm (-36") Korta brädor är mer snabbsvängda och smidiga samt lättare att bära med sig. Passar bra att åka med i staden och mindre backar. Korta brädor är ofta lite mindre stabila i höga hastigeter.

Medellånga brädor, 90cm-110cm (36"-42") Medellånga brädor blir som en blandning mellan en snabbsvängd, kort bräda och en lång, stabil bräda. De funkar lika bra i staden som i stora backar. Medellånga brädor är oftast bra som första bräda.

Långa brädor, 110cm + (42+) Långa brädor har en skön surfkänsla och är stabila och lugna att svänga med. Funkar bra i stora backar och är stabila i höga hastigheter.

Truckar.

Nu för tiden är det nästan standard med truckar med omvänd kingpin. Vilket är en truck-modell som är väldigt stabil i höga hastigheter och skön i svängarna. Ett optimalt val för longboardåkning. Truckar som har denna konstruktion är Bl.a. Randall, Holey, Gullwing charger & alpine, Paris mm.

Hjul.

Större hjul rullar bättre på ojämna underlag jämfört med mindre hjul. Den vanligaste storleken är runt 65-75mm och det funkar bra på de flesta brädor. Hårdheten skiljer också en del. Ju hårdare hjulen är desto bättre rullar de, och ju mjukare de är desto bättre greppar de.

Ordlista:

Konkav. Innebär att brädan är skålformad där man står vilket gör att man får bättre kantgrepp och står bekvämt.

Camber. Det är när brädan har ett spann, alltså är högre i mitten.

Kicktail. Betyder att den går upp där bak så man kan vända enkelt samt göra trick.

Drop-thru. Det är när trucken är monterad i brädan så att bottenplattan av trucken sitter på ovansidan av brädan vilket gör att brädan blir lägre.

Abec är ett mått för precisionen i kullagret. Ju högre abec dest rundare är kulorna i lagret.