• Bild
  • Stäng
$Template.Join('', $allProductImages)
När du ska köpa snowboardprodukter är det viktigt att hitta rätt storlek, både när det gäller bräda, boots och bindningar. För även om du köper de bästa grejerna så får du aldrig ut 100% av produkterna om det inte är rätt storlek och anpassat till din typ av åkning. Det första du skall göra innan du börjar bläddra bland alla boots, bindningar och brädor är att tänka ut hur och vart du tänker åka! Park, pist eller offpist. Det är stor skillnad på en puderbräda kontra en bräda som är gjord för att åka på räcken i parken.

Snowboard.

Vid val av snowboard bör du tänka på hur du kommer att åka med din bräda.
Kommer du åka över hela berget bör du välja en så kallad "All Mountain"-bräda, men kommer du åka mycket rails och park bör du välja en park/freestyle-bräda.


Det finns flera snowboard-typer för olika former av åkning. Beroende på vikt, längd och åkstil så kommer dessa brädor att upplevas olika. Det finns rekommendationer när det gäller längd, vikt och åkstil enligt nedan, men inget rätt eller fel...


Längd: Det traditionella sättet att rekommendera längd på en snowboard är att den skall vara: 20-30 cm kortare än åkarens längd.
 

Vikt: Det moderna sättet är att välja en snowboard som passar din vikt snarare än din längd. Det finns vikt-rekommendationer på produktbeskrivningen på varje bräda.

*Om man är i underkant på den rekommenderade skalan kommer man att uppleva brädan styvare och stabilare men mindre lekfull. I överkant på skalan så kommer den kännas mer lekfull mindre stabil.
Likväl som att en längre bräda kommer att upplevas styvare och stabilare men mindre lekfull. Kortare bräda kommer kännas mer lekfull men mindre fartstabil.


Bredd: Det är också viktigt att välja en bräda som har rätt bredd för dig.
Har du stora fötter, så är det bra att köpa en lite bredare bräda, dessa brädor brukar ofta heta "wide" och är lite bredare för att minska risken för toe/heel drag. D.v.s. när tån/hälen tar i snön när du svänger. Här är en bra tabell med riktmått;


 

Boots.

Även om brädan känns som det mest väsentliga i en snowboard set-up, är det nästan alltid bootsen som avgör om du kommer ha kul i backen eller inte. Det är också bootsen som avgör vilken längd och framför allt bredd på brädan du ska ha, samt storleken på bindningarna. Att välja boots är inte enkelt och tar tid. Var noga när du väljer boots! Läs på ordentligt om de boots du är intresserad av.
Gå runt med bootsen hemma, då känner du lätt om du får några obekväma tryckpunkter.

Det är viktigt att köpa boots som passar din fot bra. Mät din fot och jämför med storlekstabellen för booten du vill köpa. Boots finns i olika hårdheter. Mjuka boots gör sig bäst för jibbs i parken, medans hårda boots passar bättre till aggressivare åkning och större hopp. Man ska se upp som nybörjare att köpa för hårda boots då de kan hämma ens teknik och utveckling. Man bör välja lite mjukare och följsammare boots som nybörjare för att lättare få ordning på tekniken.

Mät foten så här: Ställ dig med hälen mot en vägg och lägg något (t.ex. en bok) framför den längsta tån. Mät måttet mellan vägg och bok. Detta mått är din fotlängd. Eftersom man ofta har olika långa fötter bör du mäta båda fötterna och använda måttet från den längsta foten.

Bindningar.

När du ska köpa bindningar så är det viktigt att du köper rätt storlek och rätt flex. Har du redan ett par boots så är valet rätt lätt! Bindningarna ska sitta så tajt som möjligt men pumparna och strapsen får inte skapa tryck och hamna på obekväma ställen. Vill du ha bra stöd, bör du köpa en styvare bindning. Vill du däremot ha en lekfullare känsla och mer förlåtande bindning bör du välja en lite mjukare bindning. Det är viktigt att inte köpa en mjuk bindning till en hård bräda, då får man inte ner kraften i stålkanten, utan kraften går åt till att böja på plasten i bindningen istället.
 

 

Para Ihop.

Bräda + Bindning + Boots:
Försök att hålla flexen så nära varandra som möjligt.
 

 

Ordlista.

Shape. Formen på brädan.

Profil/Spann. Avgör om brädan har ett traditionellt spann (Camber), omvänt spann (Rocker) eller är en hybrid av båda (C2/Gullwing/Flying-V)

Directional. Kan betyda två saker beroende på vilken egenskap man pratar om. Pratar man om brädans form så betyder det att brädan har en längre nos och lite kortare tail. Pratar man om brädans flex (hårdhet) så betyder det att den är lite mjukare i nosen och lite hårdare i tailen.

Twin. Kan betyda två saker beroende på vilken egenskap man pratar om. Pratar man om brädans form så betyder det att den är helt symetrisk i formen, d.v.s. lika bra att åka åt båda hållen på. Pratar man om brädans flex så betyder det att den är lika hård i nose och tail. En bräda som är "true twin" är både twin i form och flex. Perfekt för parkåkning.

Directional Twin. En bräda som är en kombination av directionel och twin. Finns två varianter antingen att formen är directionel och flexet twin eller tvärtom., d.v.s. twin i form och directionel i flex. Dessa typer av brädor är mycket mångsidiga och passar över hela berget.

Waist / Midja. Bredden på brädan, mätt på mitten. Man brukar dela upp brädorna i normal eller wide. Det är viktigt att välja rätt bredd på brädan efter sin storlek på fötterna, om man har stora fötter så bör man titta på wide-brädor. Måtten kan skilja lite mellan olika märken, men storlek US10 (EU 43) och uppåt brukar betyda att man behöver en wide, alternativt; över 25mm i midjan.

Camber. Traditionella snowboards har ett spann med en del i mitten av brädan som ligger lite ovanför marken när du lägger brädan mot en platt yta (Som på traditionella slalomskidor). Denna typ av bräda är direkt med mycket bra respons, men kräver lite mera av sin åkare. Man måste vara mer koncentrerad och bestämd, då den inte är lika förlåtande, men behärskar man det får man mycket tillbaka.

Flat Camber/ Zero Camber. Denna bräda har inget spann åt något håll. Helt platt mellan fötterna. Denna typ av bräda är bra för parkåkning. Inte lika "huggig" som en camber men med mer respons än en rocker. Kan ibland uppfattas som lite sladdrig i högra farter, men som sagt, denna variant är anpassad för parken.

V-Rocker/Banana-Rocker. Omvänt spann eller rocker är något som kom för några år sedan och har blivit jättestort. Överdrivet så ser brädan ut som ett V från sidan (eller som en banan). Tillskillnad från en camber så ligger inte trycket i nos/tail utan mellan fötterna. Brädan är mycket lättåkt och lättsvängd istället för att "hugga" så man faller framåt/bakåt sladdar den runt, om man kantar den för lite i svängen. Denna konstruktion passar till väldigt många typer av åkning, nybörjare gillar den för att den är lättåkt och parkåkarna för att den är lättpressad och förlåtande. När du inte landar dina rotationer helt perfekt så kan detta vara skillnaden på att "äta snö" eller åka vidare.

C2/Gullwing/Flying-V. Kärt barn har många namn. Men lätt sagt är det en blandning av Camber och Rocker. Omvänt spann under fötterna för att behålla lekfullheten och puderegenskaperna i en rocker-bräda samt traditionell Camber mellan fötterna för att bevara popen och ge den där kraften ut ur svängarna.